New Era of China-EU Investment Protection - Brocková, Katarína, 1976-
Príspevok sa zaoberá komplexnou investičnou dohodou medzi Čínou a Európskou úniou, o ktorej sa v súčasnosti rokuje, ako dôležitým krokom k formovaniu budúceho investičného režimu medzi Čínou a EÚ. Okrem toho bude mať nepochybne určitý vplyv na vznikajúci aktualizovaný investičný režim medzi Čínou a EÚ aj súčasná kríza vo Svetovej obchodnej organizácii, keďže jednou z hlavných otázok, o ktorých diskutujú obchodní partneri, je objasnenie a aktualizácia pravidiel týkajúcich sa prístupu zahraničných firiem na čínsky trh, vrátane podmienok, ktoré sa naň vzťahujú. Na záver sa príspevok zaoberá najnovším vznikajúcim právnym predpisom EÚ týkajúcim sa mechanizmu screeningu priamych zahraničných investícií, ktorý má byť prijatý vo forme nariadenia. Mechanizmus screeningu má slúžiť na stanovenie harmonizovaného rámca, ktorý EÚ a členské štáty EÚ uplatnia v prípade ohrozenia národnej bezpečnosti alebo verejného poriadku.