Riešenie optimalizačných úloh v zaistení pomocou nástroja riešiteľ v Exceli - Slaninka, František, 1973-
Zaistenie v procese riadenia rizík poisťovne. Spôsob riešenia úlohy na ostrý lokálny extrém a viazaný extrém s využitím nutných a postačujúcich podmienok a alternatívny prístup, ktorý je vo vzorovom príklade uskutočnený pomocou nástroja Riešiteľ programu MS Excel. Modelový príklad s využitím uvedeného nástroja pri optimalizácii zaistenia aplikovaním kritéria minimalizácie hodnoty VaR a minimalizácie pravdepodobnosti krachu. Využitie matematickej optimalizácie, ktorá hrá dôležitú úlohu pri voľbe efektívneho zaisťovacieho programu a mala by byť súčasťou výbavy aktuára po absolvovaní predmetu Teória rizika II na Ekonomickej univerzite v Bratislave.