Úlohy ITSM v procese digitálnej transformácie - Filanová, Jana, 1967-
Úlohy IT Service Management (ITSM) v procese plánovania digitálnej transformácie podniku v súlade s implementáciou technológií Priemyslu 4.0. Špecifikácia podnikových oblastí dôležitých pre úspešnú digitálnu transformáciu podnikov a vytvorenie modelu úloh, ktoré je potrebné riešiť v rámci ITSM v každej vyšpecifikovanej oblasti na zrealizovanie úspešného procesu transformácie.