Balancing the Slovak Energy Market After the Adoption of “Fit for 55 Package” - Zábojník, Stanislav, 1984-
Analýza možného dopadu cieľov a dôsledkov balíka „Fit for 55“ na energetický systém SR z hľadiska náhrad fosílnych palív. Slovenská energetika vychádza zo starších strategických dokumentov stanovujúcich národné záujmy v rámci energetickej politiky a energetickej bezpečnosti (do roku 2014). Balík „Fit for 55“, ktorý navrhla Európska komisia v júli 2021, je jedným z politicky najambicióznejších projektov po 2. svetovej vojne a prináša zásadné zmeny pre energetiku.