Vývoj zahraničnoobchodných vzťahov EÚ27 a Veľkej Británie pod vplyvom súčasných geopolitických výziev - Krivosudská, Simona, 1995-
Európska únia ako jedna z hlavných ekonomických veľmocí čelila v posledných dvoch desaťročiach viacerým výzvam, ako napr. odchod členského štátu alebo ekonomické dôsledky šírenia pandémie ochorenia COVID‑19 spôsobeného novým koronavírusom. Cieľom príspevku je preskúmať vývoj zahraničnoobchodných vzťahov medzi EÚ27 a Spojeným kráľovstvom v kontexte súčasných geopolitických zmien prostredníctvom analýzy ich vzájomného obchodu a indexu intenzity obchodu. Na preskúmanie intenzity obchodu je vypočítaný index intenzity obchodu na základe údajov ITC. Dôležitosť vzájomného partnerstva medzi EÚ27 a Spojeným kráľovstvom potvrdzuje nielen objem obchodu, ale aj index intenzity. Napriek klesajúcej tendencii je intenzita obchodu pre oboch partnerov v roku 2020 intenzívna, pričom intenzívnejšia bola na strane Spojeného kráľovstva. Dohoda o obchode a spolupráci presahuje rámec obchodných dohôd a tvorí pilier pre rozvoj budúcich obchodných vzťahov medzi EÚ27 a Spojeným kráľovstvom, ktoré budú obmedzené novými a ťažko predvídateľnými geopolitickými výzvami.