Exportný potenciál Slovenskej republiky v zahraničnom obchode s Ruskou federáciou - Luptáková, Anabela, 1995-
Príspevok identifikuje konkrétne tovary, v ktorých sa slovenskí výrobcovia etablovali ako medzinárodne konkurencieschopní a majú priaznivé vyhliadky na ďalší vývoz do Ruskej federácie. Konkurencieschopnosť Slovenska vo vývoze je kvantifikovaná pomocou indexu odhalených komparatívnych výhod (Revealed Comparative Advantages, RCA). Ročné indexy RCA za obdobie 2016 – 2020 sú vyjadrené na úrovni HS4. Význam dovozu tovaru dovážaného Ruskom je vyjadrený za rovnaké obdobie. Priesečník medzi uvedenými ukazovateľmi odhaľuje 13 skupín tovarov, v ktorých malo Slovensko v roku 2020 exportnú medzeru vo výške 22,411 mil. eur. Najvýznamnejší nevyužitý potenciál sa týkal skupín tovarov: HS 8431, HS 8428 a HS 7304. Hlavnými prekážkami využitia exportnej medzery sú existencia dlhodobých zmlúv s konkurenčnými dodávateľmi, nedostatočná infraštruktúra a slabá informovanosť vývozcov o požiadavkách ruského trhu.