Ekonomické prínosy MICE aktivít v krajinách Vyšehradskej štvorky - Zemanová, Lenka, 1995-
MICE ako skratka pre mítingy, incentívy, kongresy a podujatia je veľmi výnosným zdrojom príjmov pre mnoho typov prevádzkovateľov v odvetví cestovného ruchu. Cieľom príspevku o MICE cestovnom ruchu v hlavných mestách krajín Vyšehradskej štvorky (Česko, Maďarsko, Poľsko a Slovensko) je analyzovať a porovnať túto formu cestovného ruchu a potenciálne ekonomické prínosy, ktoré tento sektor generuje. Úvod sa zaoberá definíciou MICE ako významnej časti cestovného ruchu a rozvojom tejto formy cestovného ruchu v krajinách Vyšehradskej skupiny v priebehu rokov. Ďalšia časť sa zameriava na použitú metodiku. Výsledky sa zaoberajú analýzou ekonomických prínosov aktivít MICE v hlavných mestách krajín V4 v roku 2019, rok predtým, ako svet zasiahla globálna pandémia ochorenia COVID‑19 spôsobeného novým koronavírusom. Okrem toho sú v tejto časti opísané výsledky, ktoré boli získané prostredníctvom medzinárodného porovnania údajov. Výsledky opisujú najmä situáciu v meste Bratislava na základe získaných údajov – porovnanie priemerných výdavkov rekreačných turistov s priemernými výdavkami firemných turistov.