K niektorým otázkam determinantov migračných tokov a demografického vývoja - Raneta, Leonid, 1982-
V súčasnosti, vo väčšej miere než v minulosti, jedným z najvýznamnejších kritérií udávajúcich úroveň blahobytu predstavuje geografický faktor, čo povedie k nárastu migračných tokov a opakovaným migračným krízam. Mládež predstavuje najviac deprimovanú, ale aj najviac mobilnú skupinu obyvateľstva.