O vybraných príčinach a súvislostiach kríz v súčasnom svete - Škvrnda, František
Základné príčiny a súvislosti pôsobenia kríz v súčasných medzinárodných vzťahoch, ktoré majú nevojenský charakter. Príčiny a súvislosti globálnej krízy 21. storočia, ktorá je spojená s globálnym kapitalizmom. Dialektika pôsobenia vojenských a nevojenských prvkov v súčasných krízach. Vybrané príklady kríz v súčasnom svete, ktoré majú nevojenský charakter.