Spokojenost v dlouhodobých partnerských vztazích: kvalitativní studie českých heterosexuálních párů - Kalousová, Zuzana
Kvalitatívna štúdia skúmajúca spokojnosť a pocit šťastia českých párov, s porovnaním so zisteniami zahraničných štúdií. Prehľad existujúcich poznatkov v oblasti spokojnosti v partnerských vzťahoch. Analýza kvalitatívneho výskumu, v ktorom sa uskutočnili pološtruktúrované rozhovory s 22 respondentmi žijúcimi v spokojnom vzťahu viac ako desať rokov, s použitím techniky zakotvenej teórie. Výsledky v podobe desiatich kategórií, ktoré prispeli k spokojnosti vo vzťahoch respondentov: prekonávanie rozdielov a prekážok, spoločné aktivity, komunikácia, vytrvalosť, neriešenie všetkého, harmónia, istota, dobrý výber partnera, stabilná ekonomická situácia a rodina.