Asymmetric Wage Adjustment and Employment in European Firms - Marotzke, Petra
Vplyv úpravy miezd na zamestnanosť so zameraním na úlohu nepružnosti nominálnych miezd smerom nadol, na základe harmonizovaného súboru údajov z prieskumu pokrývajúceho 25 európskych krajín v období rokov 2010 – 2013. Potvrdenie prítomnosti mzdových nepružností v Európe: kolektívne zmluvy znižujú pravdepodobnosť úpravy miezd smerom nadol a reakcie miezd na vývoj dopytu sú asymetrické so slabšou reakciou smerom nadol. Výsledky ukazujúce, že zníženie miezd výrazne znižuje pravdepodobnosť poklesu zamestnanosti na podnikovej úrovni pri poklese dopytu, čím poukazujú na negatívny vplyv mzdovej nepružnosti smerom nadol na zamestnanosť na podnikovej úrovni.