The New Silk Road and Sino-Russian Relations Through the Lens of Liberalism, Realism and Neocolonialism - Gherasim, Ioan Alexandru
Nová hodvábna cesta a čínsko-ruské vzťahy cez optiku liberalizmu, realizmu a neokolonializmu. Iniciatíva Pás a cesta sa prezentuje ako revolučný projekt, avšak zmeny, ktoré prináša z hľadiska obchodu, sú minimálne. Strategické aspekty predbiehajú aspekty súvisiace s obchodom. Čína potrebuje účasť Ruska, aby bol projekt úspešný, zatiaľ čo Rusko by sa malo zúčastniť, aby obmedzilo Čínu v prevzatí kontroly nad regiónom, takže realizmus je myšlienkový smer spolu s neokolonializmom.