Evropská unie jako energetický aktér: konceptualizace energetického aktérství - Tichý, Lukáš
Vzťah úniového pôsobenia (aktérstva) s energetickou politikou v snahe konceptualizovať energetické pôsobenie Európskej únie. Definovanie energetickej aktivity EÚ pomocou súboru vnútorných a vonkajších kritérií, spojených so základnými predpokladmi tradičných prístupov konštruktivizmu a racionalizmu. Identifikácia základných aspektov pôsobenia EÚ a definovanie ich vzájomného vzťahu v rámci energetickej politiky. Konceptualizácia obsahu jednotlivých kritérií vonkajšej a vnútornej dimenzie energetického pôsobenia EÚ, s analýzou možností ich využitia v kontexte diskusie medzi konvenčným konštruktivizmom a racionalizmom o pôsobení, čím sa poskytne upravený rámec zahŕňajúci vnútorný a vonkajší rozmer energetického pôsobenia EÚ, ktoré je operacionalizované súborom kritérií pre analýzu energetickej politiky a bezpečnosti EÚ.