Motivace diplomatické změny vybraných států nově uznávajících Čínu v rámci čínsko-tchajwanského soupeření - Himmer, Michal
Sledovanie otázky, či bola tzv. dolárová diplomacia jedinou motiváciou pre zmenu diplomatickej príslušnosti vybraných štátov, alebo či v daných prípadoch existovali aj iné faktory ovplyvňujúce alebo vysvetľujúce tento krok. Aj keď dolárová diplomacia zohráva významnú úlohu v prípade mnohých krajín, v prípade niektorých krajín, najmä ekonomicky vyspelejších, nie je dostatočné používať dolárovú diplomaciu ako jediné vysvetlenie diplomatických zmien. Dôvody a motivácie, ktoré by mohli vysvetliť zmenu diplomatického tábora bývalých diplomatických spojencov Taiwanu. Analýza krajín, ktoré v rokoch 2016 – 2018 opustili Taiwan a uznali Čínsku ľudovú republiku, konkrétne: Gambia, Burkina Faso, Dominikánska republika, Panama, Svätý Tomáš a Princov ostrov a Salvádor.