Trvale dočasné? Tendence vývoje souboru de facto států - Podhrázský, Štěpán
Identifikácia typických znakov a vývojových tendencií tzv. de facto štátov ako skupiny a interpretácia týchto tendencií v súvislosti s premenou charakteristík medzinárodného systému štátov, o ktorých svedčí existencia a fungovanie neuznaných územných politických celkov. Skúmanie súboru 26 subjektov de facto štátov (nie jednotlivých prípadov) a jeho vývoja počas obdobia 18 rokov od roku 2001. Skúmanie otázky, či možno identifikovať charakteristické trendy vo veľkosti a štruktúre súboru de facto štátov v priebehu menej ako dvoch desaťročí. Kvantitatívna analýza funkčnosti de facto štátov a ich bezpečnostných, politických a spoločensko-ekonomických aspektov pomocou siedmich ukazovateľov. Súvislosti de facto štátov a medzinárodného spoločenstva štátov.