Future Perspectives of Transatlantic Alliances - Csányi, Peter, 1978-
Stručná história transatlantických vzťahov počas studenej vojny (od jej začiatku krátko po skončení 2. svetovej vojny v roku 1946 po rozpad Sovietskeho zväzu v roku 1991). Nová éra transatlantických vzťahov a významní transatlantickí partneri: USA, Nemecko a Francúzsko, s priblížením nemecko-francúzskych vzťahov. Najnovší vývoj transatlantických vzťahov a diplomacie, s perspektívami do budúcnosti najmä vzhľadom na Európu. Spojené štáty a (bývalý) Sovietsky zväz ako dve svetové superveľmoci a priamy dôsledok 2. svetovej vojny, s priblížením programov pre posilnenie transatlantických vzťahov (Marshallov plán, NATO, Európska únia a ďalšie).