Ako je to s ochranou najvýznamnejšieho zdroja pitnej vody – voda zo Šamorína v pasci developerov - Trančíková, Alena
Situácia vodárenského zdroja Šamorín v rámci Žitného ostrova, ktorý by mohol zásobovať pitnou vodou polovicu Slovenska. Zastavanie jeho ochranných pásiem obytnými súbormi ho však môže natrvalo znehodnotiť, keďže podľa plánov developerov by sa Hamuliakovo malo v najbližších rokoch zmeniť z obce na malé mesto s 8-tisíc obyvateľmi, pričom žiť by mali v území prioritne určenom na zachovanie kvality a ochrany podzemnej vody. Opis súčasnej situácie aj z legislatívneho hľadiska a krokov developerov, ktoré sú v súčasnosti v rôznych štádiách prípravy a v procese realizácie viacerých stavebných projektov.