Novela zákona o dani z pridanej hodnoty od roku 2022 - Seneši, Norbert
Najdôležitejšia zmena, o ktorú novela mení a dopĺňa zákon 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok). Mení zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov. Zavedenie povinnosti platiteľov dane z pridanej hodnoty oznámiť Finančnému riaditeľstvu SR každý vlastný bankový účet, používaný na podnikanie a s tým súvisiaceho inštitútu ručenia odberateľa za odvedenie dane z DPH dodávateľom, ak bola úhrada za tovar alebo službu uskutočnená na iný než oznamovací bankový účet. Zavedenie osobitného spôsobu úhrady dane z DPH odberateľom priamo daňovému úradu, čím sa vyhne ručeniu ručiteľa.