Stravné od 1. 1. 2022 - Krišková, Petra, 1981-
Prvá zmena v rámci stravného súvisí s novelizáciou zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov, a to konkrétne v § 19 ods. 2 písm. p). Podnikateľ s príjmami podľa § 6 ods. 1 a 2 zákona o dani z príjmov (napr. SZČO) pri uplatňovaní daňových výdavkov na stravovanie nebude musieť preukazovať dokladmi nákup stravy, resp. nákup gastrolístkov. Znižuje sa administratívna záťaž na podnikateľov, no dochádza k zníženiu možných daňových výdavkov podnikateľov. Výška, akú si po novom bude možné uplatniť bez dokladovania do daňových výdavkov sa znižuje na 55 % z hodnoty stravného pre prvé časové pásmo za každý odpracovaný deň v kalendárnom roku. Na každý odpracovaný deň si podnikateľ do výdavkov uplatní sumu 2,81 eura bez potreby ďalšieho dokladovania výdavkov na stravovanie. Druhá zmena: od 1. 1. 2022 v súvislosti s novelizáciou z. č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z.n.p. § 5 ods. 7, písm. b) rovnakým spôsobom bude oslobodený od dane z príjmov každý spôsob príspevku zamestnávateľa na stravovanie najviac vo výške 55 % sumy stravného, ktoré sa poskytuje pri pracovnej ceste do výšky 2,81 eur.