Reputation Management in Times of the Pandemic – Empirical Analysis of Selected Health Care Providers Operating in the Slovak Market - Pollák, František, 1985-
Riadenie reputácie podnikov v procese budovania dôvery medzi ponukovou a dopytovou stranou trhu, so zameraním na sektor služieb. Vplyv pandémie ochorenia COVID‑19 spôsobeného novým koronavírusom na celkovú úroveň reputácie jedenástich slovenských fakultných nemocníc, s porovnaním jednotlivých reputačných faktorov na základe údajov z verejne dostupných databáz, pokrývajúc tradičné faktory kamenného trhu a aj faktory súvisiace s virtuálnym prostredím internetu. Analýza poukazujúca na skutočnosť, že zatiaľ čo tradičná úroveň reputácie subjektov reflektovala zmeny na trhu len v relatívne obmedzenej miere, úroveň online reputácie analyzovaných subjektov v dôsledku pandémie výrazne poklesla, čím sa potvrdzuje krehkosť reputácie v prostredí internetu.