Competitiveness of the Regions in the Czech Republic from the Perspective of Disaster Risk Financing - Oulehlová, Alena
Budovanie odolnej, konkurencieschopnej spoločnosti a územia odolného voči katastrofám nie je možné bez zavedeného a funkčného mechanizmu finančnej podpory. Za vytvorenie finančného mechanizmu na zníženie rizika katastrof je zodpovedný každý štát, pričom dôraz sa kladie na fázu pred katastrofou. Zákon o krízovom riadení v Českej republike ukladá povinnosť finančného zabezpečovania krízových situácií na ústredných správnych úradoch a samosprávnych územných celkoch. Rozpočet určený na pokrytie všetkých fáz krízového riadenia by mal byť samostatný a nezávislý od politických a iných cieľov predstaviteľov verejnej moci.