Koncept mäkkej sily ako nástroj na zaistenie bezpečnosti Európskej únie v rámci boja proti islamskému terorizmu a radikalizmu - Ivančík, Radoslav
Európska bezpečnosť, najmä vnútorná, je v ostatných rokoch, okrem iného, ohrozovaná prejavmi islamského radikalizmu, ktoré sa zhmotnili v krvavých teroristických útokoch realizovaných vo viacerých európskych mestách predovšetkým po udalostiach tzv. Arabskej jari a konfliktoch a nepokojoch s ňou spojených. Na zaistenie európskej bezpečnosti je možné využiť viacero nástrojov vrátane tvrdej a mäkkej sily. Mäkká sila je tým prostriedkom, ktorý má Európska únia k dispozícii na posilnenie svojej bezpečnosti, na prepojenie medzi jej vonkajšou a vnútornou dimenziou a tiež na vybudovanie mostov medzi náboženstvami a komunitami s cieľom vytvoriť základ pre vzájomné porozumenie a vnútornú rovnováhu. Problematika využitia mäkkej sily pri zaisťovaní bezpečnosti Európskej únie v rámci boja proti islamskému radikalizmu a extrémizmu.