Diverging or Converging Trajectories? Assessing Differences in the Internationalisation of Political Science within Central and Eastern Europe - Kapidžić, Damir
Nejednotnosť internacionalizácie medzi európskymi politológmi, rozdiely medzi západnou a východnou Európou a kontrastné modely internacionalizácie medzi krajinami strednej a východnej Európy. Hľadanie rôznych modelov internacionalizácie medzi blokmi východných krajín a faktorov ovplyvňujúcich odlišné či konvergentné trajektórie – bloky krajín s podobnými charakteristikami údajov z ProSEPS: tri krajiny Vyšehradskej skupiny (Česká republika, Maďarsko a Slovensko), Poľsko, pobaltské krajiny (Estónsko, Lotyšsko a Litva) a štyri krajiny západného Balkánu (Bosna a Hercegovina, Čierna Hora, Severné Macedónsko a Srbsko), so západnou Európou ako kontrolnou skupinou. Vplyv historickej inštitucionalizácie odboru, členstva v Európskej únii a úrovne národného financovania na internacionalizáciu pre tri rôzne profily medzinárodných vedcov, so vzťahom historického odkazu a údajmi z prieskumu ProSEPS 2018.