Disparity regionálnej úrovne v krajinách Vyšehradskej štvorky v rokoch 2009-2018 - Jánošková, Barbora
Vznik a efektívne fungovanie regionálnej úrovne aj v krajinách Vyšehradskej štvorky (Česká republika, Maďarsko, Poľsko a Slovensko), spolu s udržiavaním politiky súdržnosti a znižovaním regionálnych rozdielov ako jedny z hlavných politík Európskej únie. Vývoj regionálnych disparít slovenských vyšších územných celkov, českých krajov, maďarských žúp a poľských vojvodstiev v období rokov 2009 – 2018 prostredníctvom sledovaných údajov regionálneho hrubého domáceho produktu na obyvateľa v bežných cenách ako relevantným ukazovateľom rozdielov v rozvoji regionálnej úrovne v krajinách V4. Sledovanie znižovania alebo prehlbovania spomínaných rozdielov prostredníctvom údajov počas desiatich rokov, čo má výrazný vplyv na ich konkurencieschopnosť.