Theories of Political Arrangements of Central Europe After World War I - Csányi, Peter, 1978-
Politologická analýza teórie politickej organizácie strednej Európy v medzivojnovom období, najmä z československej perspektívy. Súvislosti medzi európskym integračným procesom a národnou a občianskou identitou, najmä problémy stredoeurópskych národných štátov v procese európskej integrácie. Zložitosť diskurzu o strednej Európe a jeho aspekty: politický, kultúrny, filozofický, historický, náboženský, etnický, psychologický a ekonomický, pričom malé štáty, akým bolo aj medzivojnové Československo (Prvá česko-slovenská republika), sú vysoko závislé od svojho okolia a nemajú dostatok síl na presadenie pre seba priaznivej rovnováhy síl, čím sa niektorí predstavitelia pokúsili zvládnuť situáciu praktickou politikou. Integračné projekty z 20. a 30. rokov 20. storočia, odrážajúce strach z hospodárskeho a politického posilnenia Nemecka, optimistickú nádej na demokratizáciu ZSSR a hľadanie spojencov v stredoeurópskom regióne.