European Union, the United States and the Transatlantic Relationship - Csányi, Peter, 1978-
Politologická analýza transatlantických vzťahov a dôležitosť ich posilňovania nielen v rámci spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky, ale aj v rámci medzinárodného politického a ekonomického systému, s poukázaním na budúce scenáre transatlantických vzťahov. Spojené štáty a Európska únia ako oporný bod svetového hospodárstva aj po vzostupe iných hospodárskych mocností vrátane rozvíjajúcich sa rastových trhov, vzájomne najdôležitejším a najziskovejším trhom, zdrojom pracovných miest, vzájomne najdôležitejším strategickým partnerom a hybnou silou multilaterálneho politického a hospodárskeho systému. Dôležitosť transatlantických väzieb z hľadiska 21. storočia a jeho výziev. Súvislosti s krajinami piatich veľkých rozvíjajúcich sa ekonomík v skupine BRICS (Brazília, Rusko, India, Čína a Južná Afrika).