Comparison of Central European Party Systems: Formation and Stabilization - Csányi, Peter, 1978-
Politologický aj komplexný pohľad na problematiku stabilizáciu straníckych systémov v nových demokraciách ako súčasť procesu transformácie politických systémov z diktatúry na demokraciu, so zameraním na stredoeurópsky región, postkomunistickú transformáciu krajín Vyšehradskej štvorky – Českú republiku, Slovensko, Maďarsko a Poľsko. Výskum rýchlosti stabilizácie straníckych systémov v nových demokraciách na základe analýzy vznikajúcich modelov straníckych systémov, so závermi, že maďarský a český stranícky systém sú oveľa stabilnejšie ako poľský a slovenský a už takmer rovnako stabilné ako vyspelejšie stranícke systémy. Rozdiely v skúmaných štyroch systémoch, pričom sa ukazuje, že stabilizácia je výsledkom tak konštrukcie volebného systému, ako aj následných modelov správania elít, a taktiež k stabilizácii dochádza napriek pretrvávajúcej volatilite v usporiadaní strán a voličov, či dokonca slúži na jej zníženie.