Osobitné postupy uplatňovania odpisov do daňových výdavkov (1. časť) - Kolembus, Anton
Daňovník nie je povinný uplatňovať daňové odpisy ani iné výdavky do daňových výdavkov. Uplatňovanie odpisov je právom daňovníka a nie jeho povinnosť. Ak chce daňovník vykázať základ dane a jeho daňové výdavky sú vyššie ako zdaniteľné príjmy, môže sa rozhodnúť nezahrnúť niektoré výdavky do daňových výdavkov a takto vykázať základ dane. Ak nezahrnie niektoré výdavky vynaložené v bežnom roku do výdavkov, tieto už nemôže v ďalších rokoch uplatniť ako daňový výdavok, niektoré výdavky však môže presunúť do ďalšieho zdaňovacieho obdobia - k takýmto výdavkom možno zahrnúť daňové odpisy. Vhodne zvolenou odpisovou politikou si daňovník môže znížiť alebo naopak zvýšiť základ dane. K osobitným nástrojom ovplyvňujúcim výšku daňových odpisov možno zaradiť výber spôsobu odpisovania, uplatnenie osobitných foriem odpisovania.