Job Satisfaction and Organizational Citizenship Behaviour of Employees in Companies in the Republic of Serbia - Dordević, Bilјana
Organizačné občianske správanie je forma správania zamestnancov, pri ktorej zamestnanci idú nad rámec svojich formálnych povinností, ktoré vyžaduje popis práce. Napriek tomu, že táto forma správania nie je uznávaná alebo akceptovaná systémom odmeňovania, zamestnanci sú pripravení vynaložiť ďalšie úsilie, aby dosiahli organizačné ciele. Pripravenosť zamestnancov prejaviť túto formu správania však nie je úplne bezpodmienečná. Početné empirické štúdie naznačujú, že k takémuto správaniu môže prispieť spokojnosť zamestnancov s prácou, vnímanie vysokej úrovne organizačnej spravodlivosti v spoločnosti, atď. Vplyv pracovnej spokojnosti zamestnancov na úroveň ich organizačného občianskeho správania na príklade spoločností v Srbsku.