Idea demokracie I. ČSR a jej pokus o európsku integráciu v medzivojnovom období - Csányi, Peter, 1978-
Politologické priblíženie situácie po prvej svetovej vojne a počas medzivojnového obdobia v kontexte vzniku nového československého štátu s demokratickým politickým systémom ako vtedy jednej z možných alternatív v rámci nového geopolitického usporiadania štátov. Koncipovanie Prvej česko-slovenskej republiky v rámci európskej integrácie, pričom demokratizácia vzťahov sa považovala ako cesta k medzinárodnej stabilite a mieru. Idey, názory a úlohy v rámci politických funkcií Tomáša Garrigua Masaryka, Edvarda Beneša a Milana Hodžu v budovaní medzinárodných vzťahov nového československého štátu v povojnovej Európe pre zabezpečenie nielen jeho stability, ale aj mieru v strednej Európe.