Deviations between Government Debt and Changes in Government Deficit, why They Tend to Persist - Rybáček, Václav
Vládny deficit a dlh tvoria jeden z najvýznamnejších štatistických agregátov, zohrávajúcich hlavnú úlohu pri hodnotení fiškálnej udržateľnosti. Dosahovanie fiškálnej udržateľnosti vyžaduje určitú úroveň prebytku/deficitu na udržanie udržateľnej úrovne dlhu. Dlhodobý vývoj oboch agregátov nepotvrdzuje, že je to tak. Preskúmanie kľúčových faktorov, prispievajúcich ku kontraintuitívnemu zisteniu, že dlh rastie rýchlejšie, aj z dlhodobého hľadiska, ako vládou navrhovaný deficit/prebytok.