Empirical Distribution of Daily Stock Returns of Selected Developing and Emerging Markets with Application to Financial Risk Management - Pekár, Juraj, 1972-
Analýza empirického rozdelenia výnosov vybraných trhových indexov rozvinutých a rozvojových trhov v súvislosti s aplikáciami v oblasti finančných rizík. Pravdepodobnostné rozdelenie výnosov v rámci teoretickej aj praktickej finančnej teórie. Dôležitosť výberu vhodného rozdelenia pre presnosť dosiahnutých výsledkov z hľadiska hodnotenia finančného rizika. Možnosť použitia alternatívnych rozdelení s cieľom lepšie zachytiť pozorované leptokurtické správanie empirického rozdelenia denných výnosov v porovnaní s predpokladom normality. Analýza denných výnosov akciových indexov s cieľom preskúmať možné rozdiely medzi empirickým rozdelením rozvinutých a rozvíjajúcich sa trhov. Vhodnosť a relatívna výkonnosť alternatívnych rozdelení: zovšeobecnené šikmé t rozdelenie (generalized skewed t distribution – sgt), zovšeobecnené lambda rozdelenie (generalized lambda distribution – gld), exponenciálne mocninové rozdelenie (exponential power distribution – GED), Hansenovo šikmé t rozdelenie (Hansen’s skewed t distribution) a Laplaceovo rozdelenie (Laplace distribution).