Riešenie sekvenčných modelov ako nástroj výrobnej logistiky - Pekár, Juraj, 1972-
Riešenie špecifického sekvenčného výrobného problému – flow shop problému, charakteristického predovšetkým pre kusovú a malosériovú výrobu, s cieľom určiť sled výrobných operácií na obslužných zariadeniach vedúcich k minimalizácii určeného kritéria. Efektívnosť nájdeného riešenia je závislá na použitej metóde riešenia, pričom populárne metódy riešenia problému sú heuristické metódy a pomerne dobré výsledky riešenia poskytujú aj metaheuristické metódy, ich výpočtový čas je však dlhší. Nájdenie optimálneho riešenia použitím nástrojov matematického programovania, so sformulovaním riešenia problému v jazyku Python. Porovnanie získaných riešení na úlohách rôznych rozmerov použitím uvedených spôsobov riešenia (efektívnosť využívania heuristík a metaheuristík), pričom výber vhodnej metódy môže viesť k zníženiu prestojov na jednotlivých obslužných zariadeniach, zvýšeniu efektívnosti výrobného procesu a získaniu konkurenčnej výhody.