Makroregionální divergenční a konvergenční trendy světové ekonomiky - Anděl, Jiří
Súčasné vývojové globálne trendy predstavujú jeden z dôležitých smerov ekonomického výskumu. Jednotlivé štáty či oblasti sveta (makroregióny) sa vyznačujú odlišnou možnosťou ovplyvňovať tieto globálne trendy, a naopak globálne trendy v rôznej intenzite ovplyvňujú jednotlivé oblasti sveta – diferencovanou dynamikou. Štúdia sa zaoberá zásadným problémom, teda či dochádza ku konvergencii alebo prevláda divergencia globálnych vývojových trendov.