Zálohované jednorazové vratné obaly z aspektu DPH a účtovania - Böszörményi, Jana
Téma jednorazových vratných obalov z pohľadu nového ustanovenia zákonom č. 302/2019 Z. z. o zálohovaní jednorazových obalov v z. n. p., ktoré vstúpilo do platnosti začiatkom roka 2022, s priblížením problematiky v súvislosti so zákonom o dani z pridanej hodnoty pri posudzovaní obalov. Zaúčtovanie jednorazových opakovateľne použiteľných obalov. Zákon o dani z pridanej hodnoty a prijatie platby vopred verzus zálohované obaly. Účtovanie zálohovaných jednorazových obalov u výrobcu obalov. Účtovanie činnosti registrovaného odberného miesta odpadu zo zálohovaných jednorazových obalov na nápoje (vzťah distribútor – správca). Účtovanie zálohovaných jednorazových obalov na nápoje u konečného užívateľa (vzťah konečný používateľ – distribútor). Smernice Európskej únie a rozsudky Súdneho dvora EÚ súvisiace s predmetnou problematikou.