Reťazec dodaní – zodpovednosť bez zavinenia alebo účasť na podvode z hľadiska DPH - Betáková, Jaroslava
Problematika situácií z pohľadu daňového orgánu na Slovensku a aj v rámci Európskej únie, keď odpočítanie DPH bolo uplatnené na základe faktúry za zdaniteľné plnenie (nákup tovaru či služby), pričom priamy dodávateľ platiteľa predmet dodávky nevytvoril sám, ale obstaral ho od iného platiteľa (subdodávka). Právny základ pre odpočítanie DPH podľa smernice 2006/112/ES o spoločnom systéme DPH a podľa zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. Dôkazné bremeno pri odpočítaní dane podľa daňového poriadku a faktúra ako dôkaz. Zásada voľného hodnotenia dôkazov a zásada prejednávacia. Závery vyplývajúce z ustálenej judikatúry Súdneho dvora EÚ v súvislosti s preukázaním práva na odpočítanie DPH.