Words Speak Louder Than Money - Servátka, Maroš, 1976-
Skúmanie, či by mal človek použiť slová alebo peniaze na posilnenie dôvery druhej strany, ak nemá k dispozícii žiadne prostriedky na zvýšenie dôveryhodnosti. Experiment účinnosti dvoch typov mechanizmov na podporu dôvery, daru (predstavujúceho náklady) a slovnej správy (bez nákladov), a aj ich vzájomnej interakcie, na základe štandardnej verzie investičnej hry. Výsledky, že hoci oba samostatné mechanizmy zvyšujú dôveru, dar funguje výrazne horšie ako slovná správa. Navyše, keď sa dar kombinuje so zaslaním slovnej správy, môže byť kontraproduktívny.