Zmluvná pokuta v pracovnom práve? Krátke zamyslenie sa nad dohodou o peňažnej náhrade v § 62 ods. 8 a § 83a ods. 5 Zákonníka práce - Zoričáková, Veronika
Problematika zmluvnej pokuty v pracovnoprávnych vzťahoch. Nevyjasnený charakter dohody o peňažnej náhrade v ustanoveniach § 62 ods. 8 a § 83a ods. 5 Zákonníka práce. Teória o zmluvnej pokute, jej povahe, funkciách a vzťahu k zodpovednosti za škodu podľa občianskeho práva a obchodného práva. Osobitosti, ktoré majú vplyv na potenciálny vzťah všeobecnej civilistickej úpravy zmluvnej pokuty, najmä čo do prevzatia riešenia vzťahu peňažnej náhrady a spôsobenej škody porušením tej istej povinnosti, ako aj moderačného práva súdu. Možné budúce nastavenie slovenského Občianskeho a Obchodného zákonníka.