Profitability of Selected Commercial Banks in Slovak Republic in Relation to Increasing Capital Adequacy Requirements - Zelenková, Natália, 1985-
Komerčné banky v Slovenskej republike musia plniť kritériá stanovené európskymi a slovenskými bankovými regulátormi a v rámci systému bankového dohľadu akceptujú reguláciu kapitálových požiadaviek (CRR). Táto regulácia je zameraná na minimálnu úroveň kapitálu a jeho optimálnu kompozíciu v porovnaní s rizikami jednotlivých bank a bankového systému ako celku. Jedna skupina sledovaných indikátorov sú ukazovatele kapitálovej primeranosti, ktoré sú okrem iného sledované pre ich dopad na operácie a výkon komerčných bánk, vrátane rentability komerčných bánk. Analýza na jednej strane hľadá korelačný vzťah medzi ukazovateľmi kapitálovej primeranosti vo vybraných slovenských bankách a ich rentabilitou, na druhej strane zodpovedá otázku – či je zmena rentability adekvátna zmene v kapitálových ukazovateľoch.