How Do Experiments Inform Collective Action Research? - Servátka, Maroš, 1976-
Ako experimenty informujú o ľudskom správaní v kontexte výskumu kolektívneho správania spôsobom, ktorý údaje z terénu neposkytujú. Experimenty umožňujú výskumníkom priamo porovnávať inštitúcie, ktoré podporujú spoluprácu, analyzovať ich vlastnosti blahobytu a posudzovať ich kauzálny vplyv na pozorované správanie vytváraním kontrafaktuálov, pričom základné prostredie zostáva konštantné. Experimenty sú tak nástrojom na testovanie nových ekonomických inštitúcií navrhnutých na zmiernenie neefektívnosti, identifikáciu dôležitých zložiek sociálnej a ekonomickej výmeny podporujúcich spoluprácu a štúdium faktorov ovplyvňujúcich silu a prevalenciu týchto jednotlivých zložiek.