Zhluková analýza : Heterogenita krajín EÚ z pohľadu príjmu a nákladov na život - Vateha, Marko Dávid, 1996-
Meranie odlišností v kontexte príjmov a nákladov medzi členmi Európskej únie pomocou hierarchickej zhlukovej analýzy a vizualizácia výsledkov vo forme dendrogramov. Štúdia odhaľuje, že projekt európskej jednotnej meny a jednotnej menovej politiky sa vyznačuje heterogenitou svojich členov, čo by malo byť predmetom záujmu politikov najmä v oblasti post-pandemického plánovania a aj v boji s potenciálnym výskytom asynchrónneho hospodárskeho cyklu.