Vertical Integration of Successive Monopolists: A Classroom Experiment - Badasyan, Narine
Experiment experimentálnej ekonómie v triede oboznamujúci študentov s konceptom dvojitej marginalizácie, čiže uplatňovaním trhovej sily na po sebe nasledujúcich vertikálnych úrovniach dodávateľského reťazca. Študenti prevezmú úlohy firiem, určujú, ako sa stanovujú prirážky na každom nasledujúcom stupni výroby, dozvedia sa, že konečné maloobchodné ceny bývajú vyššie, ako keby boli firmy vertikálne integrované a porovnávajú dôsledky dvoch potenciálnych riešení problému dvojitej marginalizácie na blahobyt: akvizičných a franšízových (franchisingových) poplatkov. Experiment môže podnietiť aj diskusiu o dvojdielnych clách, transferovom oceňovaní, uzatváraní zmlúv a Coaseho teoréme.