The Impacts of Executive Responses on Democracy During the Coronavirus Crisis in Croatia, Slovenia and Austria - Butković, Hrvoje
Nedostatky v demokratických poriadkoch a problémy fungovania podľa demokratických princípov v podmienkach krízy verejného zdravia, vynesené na povrch v Chorvátsku, Slovinsku a Rakúsku krízou v dôsledku pandémie ochorenia COVID‑19 spôsobeného novým koronavírusom. Napäté vzťahy v Rakúsku medzi výkonnou a zákonodarnou mocou v apríli 2020, keď opozičné strany odmietli podporiť druhú vlnu krízových právnych predpisov bez hodnotiaceho procesu, ktorý by odôvodnil ich naliehavosť. Nevyhlásenie núdzového stavu v Chorvátsku a Slovinsku ich vládami, pravdepodobne s cieľom vyhnúť sa spolupráci s opozíciou a inými štátnymi inštitúciami pri príprave a schvaľovaní krízovej legislatívy. Využitie krízy vládou v Slovinsku ako zámienky na dosadenie svojich ľudí do vedúcich pozícií vo viacerých kľúčových štátnych a verejných inštitúciách.