Ruská pravoslavná církev a ochrana křesťanů jako směr zahraniční politiky Ruské federace - Avanesova, Maria
Ruská pravoslávna cirkev (RPC) ako významný aktér v Rusku po páde Sovietskeho zväzu. Úloha RPC v zahraničnej politike Ruska, konkrétne v oblasti ruského záujmu o problémy a ochranu kresťanov v rámci spolupráce medzi štátom a cirkvou. Analýza štátnych a cirkevných dokumentov so závermi, kedy a za akých okolností sa táto téma stala pre oboch aktérov aktuálnou, akú úlohu v tomto smere zohrala RPC a ako tému ochrany kresťanov využíva ruský režim v súčasnosti. Téma postavenia a ochrany kresťanov v rétorike ruských predstaviteľov, pričom sa ukazuje, že záujem o ochranu kresťanov nevznikol na oboch stranách súčasne a že sa spája najmä so situáciami, v ktorých hrozbu pre kresťanov predstavujú „nepriateľskí“ aktéri (napr. vojna v Sýrii).