Šíření salafismu v Africe: mechanismy, strategie a nástroje zahraniční politiky Saúdské Arábie - Svoboda, Daniel
Analýza zahraničnej politiky Saudskej Arábie, so zameraním na šírenie salafizmu (salafíja – novodobý, fundamentalisticky orientovaný prúd islamu) v Afrike ako nástroja a stratégie zahraničnej politiky. Identifikácia spôsobov prenikania do vybraných afrických krajín na pozadí šírenia salafizmu a mechanizmov vysvetľujúcich šírenie salafizmu a náboženskú angažovanosť Saudskej Arábie vo vybraných afrických krajinách, vybraných podľa regionálneho kľúča (jeden zástupca z každého z piatich afrických regiónov, kde sa preukázalo výrazné rozšírenie salafizmu): Konžská demokratická republika, Egypt, Etiópia, Mozambik a Nigéria.