Deset let poté: vědecký odkaz arabského jara - Weinfurter, Jaroslav
Odkaz arabskej jari (2010 – 2012) vo vybraných oblastiach spoločenskovedného výskumu a jej vplyv na tematické, teoretické a metodologické trendy v súčasnej regionálnej a odborovej vede. Arabská jar ako dôležitý empirický základ pre nové pokusy o interdisciplinaritu a prepojenie makropolitických prístupov a mikropolitických perspektív, s dôrazom na mikropolitickú „politiku každodennosti“, často ležiacu mimo zorného poľa makrodisciplín, a na antropologické aspekty miestnych udalostí. Náznaky postupného vedeckého posunu smerom k antropologickým kategóriám s návrhmi na „vedu ticha“, štúdium tichých a nevýrazných hlasov bežných ľudí, nepozorovaných a všedných činností každodenného života, skryté a nekonformné akcie a alternatívne taktiky vynútenej subverzie a občianskej neposlušnosti, ktoré zohrávali významnú úlohu v revolučnej politike priestorovosti, urbanity, vplyvu a sociálno-politickej reformy.