Európska bezpečnosť a obrana v ére rastúceho napätia a konkurencie veľmocí - Ivančík, Radoslav
Zvyšujúce sa napätie medzi členskými krajinami Európskej únie a ďalšími krajinami, predovšetkým USA a Ruskom, úzko súvisiace predovšetkým s ukrajinskou krízou, podnietili diskusie o obnovenej ére rastúcej vzájomnej konkurencie veľmocí. V tejto súvislosti sa opätovne zintenzívnili diskusie o nevyhnutnej potrebe zvýšenia úrovne európskej bezpečnosti a obrany prostredníctvom modernizácie existujúcich a budovania nových vojenských spôsobilostí a kapacít. Aj preto je primárnym cieľom autora článku prispieť v čase stupňujúceho sa napätia vo vzťahoch medzi veľmocami k odbornej diskusii o otázkach zaistenia európskej bezpečnosti a obrany.