Perspektívy európskej migračnej politiky po migračnej vlne 2015 - Markovič, Ľuboš
Bezprostredné reakcie Európskej únie na vznik migračnej krízy. Budovanie hotspotov na území Grécka a Španielska s cieľom registrovať utečencov, a tým zabrániť nekontrolovanému prílivu imigrantov z tretích krajín. Budovanie spoločnej európskej armády, jednotnej migračnej politiky a humanitárnej a politickej spolupráce s tretími krajinami. Nový pakt o migrácii a azyle, ktorý má svojou flexibilitou zabrániť najväčším problémom migrácie a vzniku ďalšej politickej krízy, ktorá vypukla medzi členskými štátmi EÚ kvôli povinnému prerozdeľovaniu utečencov.