Factors Affecting the Capital Allocation into Fixed Assets of Slovak Enterprises - Kalusová, Lenka, 1987-
Analýza 250 podnikov pôsobiacich v šiestich odvetviach na Slovensku počas rokov 2009 – 2018. Kvantifikácia vplyvu vybraných externých faktorov makroprostredia (ekonomický cyklus, inflácia, úroková miera a daňová sadzba) a interných podnikových faktorov (finančná štruktúra, nedlhový daňový štít a riziko) na alokáciu kapitálu do dlhodobého majetku podnikov, so zisťovaním, či existujú rozdiely medzi faktormi v rámci jednotlivých odvetví, v ktorých tieto podniky pôsobia. Skúmanie troch hypotéz: faktory externého makroprostredia majú významný vplyv na alokáciu kapitálu do dlhodobého majetku, interné podnikové faktory významne ovplyvňujú rozhodovanie podnikov o investíciách do dlhodobého majetku a odvetvie, v ktorom podnik pôsobí, významne ovplyvňuje rozhodovanie o alokácii kapitálu do dlhodobého majetku.