Vzdelávanie pedagogických pracovníkov - Tichý, Miroslav
Súčasné postavenie a kvalita práce pedagogických zamestnancov ako hlavných aktérov vzdelávania nezodpovedá náročným požiadavkám vedomostnej spoločnosti deklarovanej Európskou úniou. Ak budú pokračovať negatívne trendy, ktoré ohrozujú pedagogickú profesiu, napr. znižovanie sociálneho statusu, deprofesionalizácia, únik kvalifikovaných pedagogických zamestnancov zo školstva a iné, môžu byť ohrozené funkcie školy, školských zariadení, zariadení sociálnych služieb alebo zariadení sociálnoprávnej ochrany detí, v ktorých sa uskutočňuje výchovno-vzdelávací proces ako jedného z pilierov inštitucionálnej štruktúry spoločnosti.